Wat is Call of Duty?

28 februari 2018 door 

Uitgegeven in 2003 door Activision en ontwikkeld door Infinity Ward, het voormalige team van 2015, Inc. wat eerder was betrokken bij de ontwikkeling van de game Medal of Honor: Allied Assault, is Call of Duty de eerste game van een lange reeks aan Call of Duty games.

Aangekondigd op 8 april 2003, Call of Duty is een 2e Wereldoorlog First Person Shooter PC GAME, momenteel in ontwikkeling door de nieuwe game studio Infinity Ward. Door teleurstellende redenen, zijn 22 van de 25 originele mederwerkers die verantwoordelijk zijn voor Medal of Honor : Allied Assault, weg bij 2015. Maar deze leden hebben een partnerschap met Activision getekend en hebben april vorig jaar groen licht gekregen voor de ontwikkeling van Call of Duty, die nu al zo 13 maanden in productie is. Call of Duty belooft een spel te worden waarin spellers zich in iedere denkbare WW2 scenario bevinden.

De First-Person-Shooter game Call of Duty brengt je terug naar de wrede realiteit van de Tweede Wereldoorlog. Voor het eerst in een WO2 game zul je vanuit meerdere perspectieven de oorlog ervaren, dit door de ogen van Amerikanen, Britten en de Russen.

De focus van Call of Duty is het beste uit te leggen met z’n titel : Een door “Band of Brothers” geïnspireerd verhaal over gemiddelde inwoners die op hun lands Call Of Duty konden rekenen in tijden van nood. Het idee van Call of Duty is de spelers op een slagveld plaatsen omgeven door hun eigen soldaten, als zijne het in een echte squad. Dus niet “Rambo-style” door het level door te komen met machinegeweren en iedere tegenstander uit de weg knallen. Nee, Call of Duty is een spel waarbij de normale soldaat zich bevindt in een groep andere normale soldaten, van wie de meeste simpelweg hun taak willen doen, willen overleven en naar huis willen gaan. Spelers worden geacht bij hun squadmaten te blijven en hun bevelen op te volgen. Niet alleen om in leven te blijven maar ook om de missies te volbrengen. De groep verlaten betekend een grote kans om systematisch door de vijand worden uitgeschakeld.

Met 24 missies in 4 spannende aaneengesloten historische campagnes zal je verschillende doelen moeten behalen in het spel. Je zult spioneren, meerdere verrassingsaanvallen moeten uitvoeren, en voertuigmissies moeten uitvoeren met auto's en tanks. Hierbij dragen de authentieke wapens die destijds gebruikt zijn, de historische locaties, voertuigen en de geluiden allemaal bij aan het realisme van Call of Duty. Dompel jezelf helemaal onder in Call of Duty in een van de meest intense World War-ervaringen van deze tijd.

Het is bevestigd door Infinity Ward’s hoofdanimator Michael Boon dat er bepaalde scènes zullen komen waarin de spelers’ medesoldaten belicht zullen worden op het gebied van
nuances en vriendschap, zodat de speler kan groeien in het begrijpen en waarderen van zijn squadmates. Dit helpt mogelijk om de prioriteiten van het spel van het simpelweg
vermoorden naar het werken als een team te veranderen. Call of Duty zal 4 campaigns hebben. Het perspectief van een American Pathfinder, een Britse Gliderman en een Russische Infantryman. Details over de 4e campaign, die genoemd is in de officiële Call of Duty trailer, zijn nog niet bekend.

Sommige van de nieuwe features die de spelers van Call of Duty kunnen verwachten is de mogelijkheid om te richten door het wapen’s iron sights voor betere en preciezere schoten. De mogelijkheid om in een prone positie te gaan en vanuit deze positie te bewegen. Call of Duty zal ook veel realistische bloedeffecten hebben. Schoten in een uniform zal stofwolkjes geven en schoten in huid zal een het effect hebben van een kogel in vlees.

Call of Duty wordt gedragen door het nieuwe AI systeem “ Conduit”. Dit maakt het mogelijk dat soldaten, zowel vijandelijk als vriendelijk, de functie van coverpoints, cover fire en battlefield support kunnen begrijpen. Soldaten krijgen functies zoals het verzorgen of wegdragen van een gewonde soldaat van het slagveld, het vooruitlopen man voor man, schieten om hoeken, het springen door ramen, en over hekken, en de volgens Michael Boon’s “interessante” hand to hand combat attacks. Al deze nieuwe acties worden het leven in geblazen door Infinity Wards’ nieuwe animatiesysteem genaamd “Ares”. Thaine Lyman, hoofdproducent van Call of Duty : “Ze zullen eruit zien als echte soldaten, in een echte oorlog”.

De basis codebase van Call of Duty zal draaien op de Return to Castle Wolfenstein (RTWC) engine, die was gebouwd op de Quake 3 engine, ontwikkeld door ID Software. Infinity Ward heeft ongeveer 80 procent van de RTCW engine veranderd. De meeste verandering ging in het ontwikkelen van nieuwe engine versies, zoals een nieuwe T en L Renderer, licht en animatie systeem, AI en psychics.

Er is gezegd dat sommige scènes van het spel tegen de 200.000 polygonen aan zit. Wat duizenden meer is dan bij Return to Castle Wolfenstein. Het eerder genoemde nieuwe AI systeem, Conduit en het nieuwe animatie systeem Ares, zijn ook bij de nieuwe engine toegevoegd.

Het meeste van het spel’s kern zal worden bestuurd door scripts. Dit maakt het modificatie of “mod” proces van het spel makkelijker, wat ongetwijfeld zal gebeuren wanneer amateur coders het spel in handen krijgen. Bij Call of Duty zal naast de scripts ook, volgens de laatste berichten, een Software Development Kit (SDK) om de mod communie te steunen, komen.

Release: 29 oktober 2003 in Amerika en 7 november 2003 in Europa

HollOn .nl een Nederlandse fansite voor Call of Duty en andere games, console gaming, tech en ontwikkeling.

Call of HollOn